torsdag, juli 17

Semesterdagar


Huvudlöst dyk av Jens på en camping strax innan Muskö

Första semesterdagen. Genom en tre kilometer lång tunnel från 50-talet till ett märkligt Muskö. Privata vägar och militärstängsel. Trevande dyk från ett hopptorn av trä. Minigolf på lutande banor.


Stefan som docka

Tredje semesterdagen. Bostadspolitisk lunch med Ola. Tennis på kungliga med Jonas. Födeseldagsfest hos Stefan i ett skyddsrum. En docka sitter på ett pingisbord och lyssnar hypnotiserat på Happy Mondays.

tisdag, juli 15

Gröna LundVarje sommar besöker jag och Karin Gröna Lund. I år fick vi sällskap av Karins bror, Mattias. Vi åkte bergochdalbana och fritt fall.Strax innan de stängde kastade Mattias, med ett enda kast, ner tio plåtburkar och vann en rosa nalle till sin lillasyster.

Rosévinsmingel i AvestaSven-Inge, eldsjälen i IK JUNO, lutar sig bakåt och sluter ögonen: ”Säg god dag då.” Det har nyss serverats rosévin a la Avesta: Hallonsoda och hembränt. En hammare sticker upp ur lagledarens bakficka. ”Sopranos”, säger Sven-Inge med allvarlig stämma och går ut i skogen och spikar upp en tipspromenad. Tony, pingislimfabrikören, lunkar efter.

Kalle slår ett långt och underskruvat brännbollsslag. Hans 20 år gamla JUNO-tröja fladdrar i vinden när han vid den andra basen blir bränd av Frida, den nyblivna elitseriespelaren. En halvtimme tidigare har hans hemliga flickvän avslöjats på en tipspromenad.Jocke, pingisproggaren, ligger naken i Dalälven. Han har vunnit tipspromenaden och försöker tvätta av sig första priset: En sommarljus hallongrogg. För en stund sedan satt han på Tonys veranda och pratade pingisminnen med Peter.Maria sitter på en barstol på ett av Avestas uteställen. Män kommer fram och berömmer hennes flacka backhand och vita lugg. För ett par månader sedan tog hon JUNO till elitserien i pingis.

fredag, juli 11

Nu har Margot och jag åkt hem

Avslutningsmiddag i fleeceponchoDå var Almedalensveckan slut. Hyresgästföreningen avslutade som vanligt med en middag i en privat trädgård med underbar utsikt. Jag hade bland annat Linda Nyberg, Magnus Andersson och Ulf Kristoffersson till bords. Vi pratade om igelkottar och Fredrick Federley. En bit till höger om mig satt Anders Palmgren och Björn Elmbrant i varsin fleeceponcho.

torsdag, juli 10

Mer mingelJag hann med en del annat igår också. Det var kulturtant på Gullers-mingel och det var klitorisvibratorutdelning på RFSU-mingel. Och så glömde jag säga att jag naturligtvis gjorde riktig ful underskruv när en Timbro-man var på tur i gårdagens rundpingis. Han stod där med sin högerslägga och laddade blint. Hade han inte mycket för när han möttes av en defensiv och spelförstörande Hyresgästföreningsman.

Ping-pong och modeIgår ägnade jag dagen åt rättvis modeshow och pingpong. LO-Vanja i rättvis, crémefärgad klänning och Fokus- och politikerbloggenmingel med en jagvillhabostad-man med alltför mycket backhandfattning.

onsdag, juli 9

Fastighetsägarna gör en Killinggänget-sketchFastighetsägarna satsar brett i Almedalen i år. Framtidens boende debatteras av:

Christel Armstrong Darvik, VD Stena Fastigheter
Stefan Fölster, chefekonom, Svenskt Näringsliv
Mikael Söderlund (m), stadsbyggnadsborgarråd Stockholm
Martin Eriksson ”E-type”, artist
Anders Johansson, arkitekt


Ja, det är E-Types hårsvall som tittar fram bakom moderaten Mikael Söderlund. Det är ju en kul panel i sig, men det blir riktigt kul när E-Type ska sammanfatta vad Stena Fastigheter och moderaten Söderlund sagt: "Det är så dyrt att bygga att priserna inte blir skäliga för de boende". Det blev tyst i salen och snart började Stena berätta att, jo, visst men det stora problemet är bruksvärdesprincipen och den, förstår du Martin, den sätter tak för vilka hyror vi kan ta ut och då....

Sådant skrattar man naturligtvis gott och lite rått åt.När jag smet ut från seminariet stod förbundet unga rörelsehindrade utanför och berättade att det inte fick komma in på fastighetsägarnas seminarium. Som en god ombudsman lovade jag naturligtvis att ta med mig frågan.

Gissa Killinggänget-sketchen?1. Polmagfestivalfolket sjunger skön stalinistisk allsång på Visby hotell.
X. Det nazistiska partiet nationaldemokraterna marknadsför sig som den brandgula folkrörelelsen på ett aldrig så folktomt Donners.2. Henrik Schyffert är förband åt Mona Sahlin under politikerveckan i Almedalen.

tisdag, juli 8

Smygfotad av poltikerbloggenSåg precis att Politikerbloggen smygfotat mig på Primes mingel. På bilden pratar jag i telefon och, gissar jag, passar samtidigt på att skoja jag lite om bruksvärdesprincipen.

PolmagfestivalHar man varit i Almedalen men inte varit på PR-byrån Primes rosévinmingel har man inte varit i Almedalen. Det gick att läsa i Expressen häromdagen. Jag var där igår eftersom jag känner Fredrik (vi hade en almedalsblogg ihop för ett par år sedan, men den var hemlig). Stael von Holstein var såklart där. Nu i orange skjorta och han pratade såklart med Federley.

Polmagfestival är lite komiskt. Det blir som när nördarna på KTH hittar likasinnade under en nollningsvecka i färgglad overall. Snart har de fått lite för mycket rosévin innanför overallen och börjar begära votering i baren.

Maud talade igår. Den första halvan var hennes paradgren: Simpla sossedissar och billiga bäverpoänger. Till en början undrade man om hon är medveten att det är hon som styr nu. Sedan tog det sig en aning, men talet tillhörde genren styltig innantilläsning.

I övrigt var min dag så här:


Den galne kemisten från Boston Tea Party showar


Polmagfestivalarna låter riksdagsarvodet rulla


Jagvillhabostad.nu vill ha bostad nu

måndag, juli 7

Almedalen

Det första som möter mig vid Arlandas Almedalengate är Stael von Holstein. Han sitter i en sommarrandig och tajt sommartischa och ritar SWOT-analyer på servetter. Tre praktikanter sitter runt honom och försöker förstå.

När jag messar David min observation hälsar han att jag ska glo vindögt och folkrörelsesucka på honom.

onsdag, juli 2

Torr TT-ton på kultursidanMan kan undra vad man ska med kultursidorna till när Svenska dagbladet beskriver Magnetic Fields fantastiska konsert på Cirkus som om uppdraget var att likna ett torrt TT-telegram.

EDIT: Dagens nyheter var dock lite vassare i sin recension från konserten i Göteborg dagen innan. Där fanns det kultur i rapporteringen.