lördag, september 1

Skruvad bostadsdebatt



Efter tre dagar på Bostadsuniversitet i regi av KTH och SABO är jag lite bostadstrött. Att då komma hem till nya Neo och se sig inklämd mellan fåfängans fyrklöveri och en djupt Hyresgästföreningskritisk text av Petter Olofsson känns märkligt. Olofsson raljerar över bruksvärdet och problematiserar kring hyresmarknaden. Texten har sina poänger men bygger på ett grundläggande tankefel. Stockholm är inte Sverige. Bruksvärdet praktiserares på lite olika sätt runt om i landet (dessutom är Stockholmsbeskrivningen färgad av de myter som alltid omgärdat den). I Malmö har man till exempel en hyressättning som Sydsvenskans ledarsida applåderar (som alltså grundar sig på samma ondskefulla bruksvärde).

Men då har jag inte ens nämnt det stora problemet. Slutledningen. Olofsson ser brister i ett system som han anser är en extrem och den omedelbara slutsatsen blir då att ersätta det med motsatsen. Marknad. Jag säger som ordförande Persson gällande Henrik Brors analysförmåga: Det håller inte ihop intellektuellt.

1 Kommentarer:

Blogger André Johansson skrev..

Det man kan säga i övrigt gällande det enda expempel som anges i Olofssons text - att en innerstadshyra är förhållandevis låg jämfört med en förortshyra i relation till hur mycket de boende värderar läget - är att om det stämmer är det ingen bruksvärdeshyra. Det är något annat. På samma sätt som ett pris på markanden kan vara felaktigt.

6/9/07 09:49  

Skicka en kommentar

<< Home