lördag, januari 6

De andras liv












Bättre filmsällskap än två tennsoldatshistoriker, David och Gunnar, kan man inte tänka sig när man ska se DDR-filmen ”De andras liv”. Vem vill inte frossa i Stasitrivia med två skäggiga gymnasielärare efter ett sådant tidsdokument? Vi hade alla höga förväntningar (David till den grad att han glömde köpa popcorn). Ingen blev besviken: En på flera sätt en fantastisk film. Det var vi nästan irriterande överens om när vi efter filmen åt pommes frites på Kjellsons. Eftersom ett överbetyg (en fyra eller femma?) kräver en motivering kommer den här i tre sammanfattande punkter:

- De genomgående något karikerade karaktärerna fungerade utmärkt utan att det blev för fyrkantigt (att förstärka karaktärsdrag behöver inte vara något fult).

- Kärleksdramat och det politiska tidsdokumentet fungerade fint tillsammans (ingen del behövde avkall på grund av den andra).

- Interiörerna och kläderna var perfekta: den beiga socialisttrenchen, den bohemiskt kulturborgerliga våningen, den pedantiska avlyssnarens swindieuniform (ihopdragna axlar och figursydd täckjacka) och den svarta pampvolvon.

Det här var som ni märker inget nytt. Alla har hyllat på ungefär samma sätt (förutom de som reserverar sig för vissa alltför fyrkantiga karaktärer, vilket blir en aning märkligt då samtliga karaktärer är något av stereotyper). Jag vill mest berätta att det är en förbannat bra film och ni som till äventyrs missat "De andras liv" måste se den omedelbart. Och om ni då hittar en lila halsduk av kashmir (japanskt märke), skicka den till andrejohansson.blogspot.com (jag tappade den någonstans i kedjan: biografen Grand - restaurant Kjellssons - T-centralen - Hammarbyhöjden).

10 Kommentarer:

Anonymous Anonym skrev..

Det luktar PKK-spåret om det där.

6/1/07 10:44  
Blogger Bockstensmannen skrev..

och hade du din sosse-as-fuck-trenchcoat på dig när du gick och såg DDR-rullen, André?

6/1/07 16:13  
Blogger André Johansson skrev..

Du menar den:

http://andrejohansson.blogspot.com/2006/08/sosse-as-fuck.html

Nej, det är för tunn även för detta milda januariväder.

7/1/07 10:01  
Blogger Tor Billgren skrev..

Det är en sjukt bra film! Den bästa jag sett på länge. Såg den igår, skrev idag.

7/1/07 15:44  
Anonymous Anonym skrev..

håller med om att det var bra, men inte så bra, och störde mig nog ändå på de genomgående karikerade karaktärerna. men hade varit på bättre ostalgihumör så. nu tänkte jag istället mest på tomas bodström, det är bara sådär upphetsande.

10/1/07 16:21  
Blogger André Johansson skrev..

Jacob: Jag förstår inte riktigt vad du menar. På vilket stör karikerandet? Vill du vara på ostalgihumör när du tittar på Stasifilm? Varför tänkte du på Tomas Bodström?

Utveckla.

10/1/07 17:07  
Anonymous Anonym skrev..

ddr levde ju själv upp till de mest illvilliga karikatyrer av landet, vilket filmen också visade med all önskvärd tydlighet, så tyckte jag att det hade räckt där.

jag vill inte vara på ostalgihumör, men om man är på ostalgihumör njuter man nog av filmen.

nu har övervakningsbodström inte allt att göra med filmen, men eftersom jag kom att tänka på honom under filmen, vilket väl inte i sig gör filmen sämre men, blev jag på sämre humör.

12/1/07 16:31  
Anonymous Anonym skrev..

Hej! Jag heter Gunnar Elworth och jag är en icke-positionerad gymnasielärare och nyutnämnd tennsoldatshistoriker med skägg.

Nu när huvudbloggaren André och gästbloggaren David varit så vänliga och nämnt mig flera gånger på sina respektive bloggar så är det på tiden att även jag skriver något litet. Det är dock lite pirrigt eftersom jag aldrig skrivit på internet förut. Hur börjar man? Vad ska man skriva om? Hur välformulerat ska det vara? Och framför allt: hur får man iväg skiten? Det här är tredje gången jag skriver utan att få iväg ett ett endaste dugg. Jag vet att det är några förbaskade krumelurer jag ska skriva in på en rad men... Nåja. Funkar det så har jag till sist gjort rätt!

Nu till mitt inlägg: Stasifilmen är underbart bra och om man tänker att avlyssnaragenten egentligen ska föreställa en gammal indiepopare blir den ännu bättre!

15/1/07 21:24  
Blogger André Johansson skrev..

Gunnar Elworth! Fan vad fint.

16/1/07 09:15  
Anonymous Anonym skrev..

Gunnar>>Jag vill hedra din förlorade internetsvendom med följande eviga ord:
"Die Partei, Die Partei, die hat immer Recht und Genossen, es bleibe dabei
denn wer kämpft für das Recht,
der hat immer Recht
Gegen Lüge und Ausbeuterei

Wer das Glücke beleidigt ist dumm oder schlecht, Wer die Menscheit verteidigt hat immer Recht

So aus Lenin'schem Geist wächst von Stalin geschweisst: Die Partei, Die Partei, die Partei"

16/1/07 19:07  

Skicka en kommentar

<< Home