P-G startar eget
En av mina bloggkaraktärer fick smak på bloggandet efter gästinlägget lite längre ner på denna sida (jag saknar fortfarande bidraget från Björn af Kleen). P-G. Han har startat eget. Varje torsdag uppdateras den nystartade bloggen: Onsdag hela veckan. Ett gäng lätt uppkomna medelålders män från Kramfors som nu dricker onsdagsöl på en pizzeria i Uppsala skriver om sina liv. Garanterat befriat från mediechica poser och trendspaningar med popprefix.
12 Kommentarer:
Hej,
Jag la precis in en kommentar till dig om bostadspolitik i den förra posten. Kolla och svara är du snäll.
Trevlig blogg!
Kul att du vill svara!
Isåfall vill jag förtydliga min sista fråga: Alltså, eftersom att allmännyttan är statssubventionerad, men samtidigt till för alla, kan ju även människor med mycket höga inkomster gynnas av en hyra som är mycket låg tack vare allmänna medel. Är DET rimligt?
Tack,
Ester
Innan jag svarar och eftersom vi nu har börjat bekanta oss med varandra: vemk är du och varför detta intresse för bostadspolitik?
Jag tycker snarare att man borde ha ett skäl till att inte vara intresserad av bostadspolitik (kanske att man är okunnig om det politiska läget på området alternativt helt oberoende av detsamma).
Vem jag är? Ja, vad vill du veta? Namn, ålder, sysselsättning, fritidsintressen?
Jag är ingen du behöver ha koll på, jag garanterar, haha!
Jag vill veta allt!
Jag vågar inte lämna ut mig inför publik. Du kan väl svara på frågan först så får vi se sen?
Jag hoppas att ni läser Onsdag hela veckan. Den är bra.
>>Hur kommer det sig, tror du, att Fastighetsägarna agerar först nu?
Hur menar du med "nu"? De har ju hållit på ett tag. Hur som helst har stockholmsfraktionen av fastighetsägarna vill ha marknadshyror. Detta är en väg att i ett första steg att omyndigförklara systemet och successivt införa ett nytt system. Marknadshyror.
>>Om Sverige blir tvunget att vidta åtgärder för att vara i linje med EG-rätten, t.ex. avveckla det direkta och/eller indirekta statsstödet till allmännyttan,
Först måste det avgöras huruvida allmännyttan överhuvudtaget får så kallat statsstöd, och om de får, vilken omfattning är det fråga om. Deras främsta argument, en rapport framtagen av ernst & young på uppdrag av fastighetsägarna, har kritiserats en del. T ex kom e rapport nyligen som sa att deras beräkningar byggde på felaktiga premisser. Du kan läsa om hgf:s hemsida under rapporter och läsa en konsekvensanays av e&y-rapporten.
>>låta allmännyttan bedriva renodlad "social housing", inte låta allmännyttan vara hyres-normerande o.s.v., vilken är den, ur HGFs synpunkt, minst minst skadeverkande lösningen?
Vilket system hgf förordar istället för det nuvarande bruksvärdessystemmet? Som du säkert har hört diskuterar man i detta nu om man kan tänka sig ett annat system, där inte allmänyttan är hyresnormerande, men som ändå inte är maknadshyror. Hur det systemet kan tänkas se ut är inte klarlagt än.
>>Om allmännyttan skulle få social-housing-karaktär, skulle det enbart ge negativa effekter?
Ja. Om vi urholkar allmännyttan ännu mer så riskerar vi att återigen få en särskild boendeform för de allra fattigaste (det som förr kallades barnrikehus). Allmännyttan måste vara så stor att man liksom spär ut det tunga sociala bagaget med svenssons.
>>Med tanke på att dessa bolag är statssubventionerade, är det rimligt att höginkomsttagare kan gynnas av de effekterna?
Nu förutsätter du att de är subventionerande. Men om man om de är det så är inte detta problemet. Det stora problemet är det inte råder neutral beskattning mellan de olika boendeformerna. Hyresrätten är den missgynnade.
Med "agerar först nu" menar jag anmälan till kommissionen. Med subvention menar jag till exempel lägre krav på vinst, vilket ju inom EG-rätten utgör statsstöd. Men det kanske var ett av felen i rapporten? Och ja, jag känner till HGFs kompromiss. Jag hoppas att det kan stanna där.
Om den här situationen öppnar upp för marknadshyror är det väl för övrigt ytterligare ett incitament för de boende i allmännyttan att ombilda.
Tack för svaret!
Ja, det är intressant att systemkritiker använder sig av EG-rätten först nu. De försökte med systembolaget, men glasbanken klarade sig.
>>Jag hoppas att det kan stanna där. Om den här situationen öppnar upp för marknadshyror är det väl för övrigt ytterligare ett incitament för de boende i allmännyttan att ombilda.
Kanske. Det stora incitamentet för ombildning är dock en förväntad ökning av investerad kapital. I Borlänge vill t ex ingen ombilda. Märkligt att ingen älskar att äga där...
Om du är intresserad av Hyresgästföreningens syn på Ersnt&Young-rapporten kan du på Hyresgastfoöreningens hemsida söka på: "Konsekvensanalys_EU-anmälan.doc"
Till denna rapport har ett antal expertutlåtanden tillkommit. Regeringen vill dessutom ha hem frågan till Sverige så att parterna kan komma överens om en kompromiss.
Will do.
Skicka en kommentar
<< Home