onsdag, september 19

Filmkritik inte något för vuxna



Filmkrönikan har fått nya programledare. Inte nog med att den där finlandssvenskan som var med på ett hörn även förra året, och som nästan har samma namn som jag, stod även en handplockad kille från UR:s ungdomssatsning Ramp (min kanal) och programledde. Stod och stod, han hängde mer. Med vattennedkammad tuppkam hyllade han rysk skräckfilm med avslappnad artikulering. Samma kille har i intervjuer profilerat sig som att han minsann är en sådan som aldrig sett en film av Ingmar Bergman. Den där jävla koftgubben! Nej, tacka vet jag lågbudgetfilm med nonsensdialog om Star Wars! Det är ju bra mycket roligare att se en snabbmatsexpedit spotta i en kunds hamburgare än att se den där Gunnar Björnstam, eller vad fan han heter, spotta ur sig cynismer i filmer som gud glömt! Har han gått på och det är ju respektlöst på ett för målgruppen urtypiskt sätt.

Filmkritik är inte längre något för vuxna.

(Jag gick i samband med lunchen in till P-G, som ni vet att jag gillar att prata film med, och vi kom fram till att det kan vara på sin plats att man i sådant här sammanhang tyddliggör att det naturligtvis inte behöver vara något att fel med att prata om rysk skäckfilm (eller motsvarande). Det är hur och vad man säger om rysk skäckfilm som är det väsentliga. Och det är då det blir problem för Filmkrönikan.)

9 Kommentarer:

Anonymous Anonym skrev..

Jag håller med Nils Petter.
Göteborg kan syssla med fisk och pop, resten sköter vi här i stan. Det här med decentralisering är nästan lika jubelidiotiskt som privatiseringar av kommunal egendom.

19/9/07 22:16  
Anonymous Anonym skrev..

Göteborg kan syssla med fisk och pop

Efter att ha hört Jonas Game vill man stryka pop från listan över verksamheter som kan skötas från Göteborg. Det blir fisk kvar.

20/9/07 08:08  
Blogger André Johansson skrev..

Frågan är vad som blir kvar i Växjö-TVs regi?

20/9/07 09:38  
Anonymous Anonym skrev..

Växjö kan få sända vädret. Det är ju liksom däromkring det verkligen är väder.

20/9/07 16:16  
Anonymous Anonym skrev..

Det man undrar över är varför Filmkrönikan finns överhuvudtaget. Jag har alltid inbillat mig att man ska få en subjektiv men kunnig varudeklaration av det nya utbudet. Tråkigt, men bra. Nu är dom inte ens subjektiva eftersom dom inte kan någonting. Dessutom pratar dom konstigt. Och pop får absolut inte västkustiseras.

21/9/07 08:44  
Blogger André Johansson skrev..

Jag håller helt med dig, Lundvall.

Man ju är ju lite nyfiken på hur en sådan som Autobiograf ser på Filmkrönikan?

21/9/07 09:23  
Anonymous Anonym skrev..

Är inte popen redan västkustiserad? Det finns väl bara ett popband som inte är från västkusten och de är från Haninge. Ja, ja det finns väl lite Naxos-indie från Malmötrakten också om man skall vara kirurgisk in absurdum.
Dock håller jag med dig trots att du är reklamare.
Jag är naturligtvis av den åsikten att detta inte är bra. Göteborg bör bara sköta fisk, möjligen maneter och tång också. När Rocky Dennis sjunger om att han missar spårvagnen hem så är det bra men väldigt svårt att relatera till.
Vad skall han ut mot Valdemarsudde till och vad skall han göra där så sent på natten? Ogripbart och orealistiskt liksom.
Det är viktigt att städer likom ungdomar tidigt blir varse sina brister. Gör det ni kan och utveckla det. Försök er inte på en massa annat. Det blir lite samhall när varenda ödeby och fiskeläger skall få göra pop och TV.

21/9/07 13:09  
Blogger André Johansson skrev..

Komparativa fördelar, precis:

När de kinesiska pingisspelarna på 80-talet var väldigt bra på att spela forehand, men hade en medioker backhand, försökte de då träna upp sin backhand? Nej, naturligtvis inte; istället nötte de ännu mer forehand och såg till att bli så förbannat kvicka att de kunde spela forehand över hela bordet.

Samma sak med filmkritik: det är inte motiverat att Göteborg ska träna upp sin filmkritik när de är så bra på fisk.

21/9/07 14:05  
Blogger SweJens skrev..

Vidare undrar jag varför de två ungdomarna på filmkrönikan, folk från Göteborg och fiskhandlare envisas med att prata med sin omgivning som om vi alla vore lätt handikappade barn från Tjernobyl på sverigebesök för några veckors becquerelfritt sommarlov?

Tänk om man fått vara med gänget bakom denna säsongens Filmkrönika när de kollade på det färdigklippta premiäravsnittet. Hur de high fiveade varandra och kände att vi "kickar rumpa" när det gäller film.

21/9/07 15:35  

Skicka en kommentar

<< Home