tisdag, juni 24

Cowboy tjuvsköt visent i Avesta



I de gamla verken intill Dalälven har den utflyttade industrin ersatts av Avesta art. Det brukar ju bli så när bullret från bruket tystnar. Konsten tar över lokalerna. En masugn och en travers från fabriken får vara kvar. Ingen älskar en gammal ugn lika mycket som kulturfolket.

Men bullret från fabriken har inte tystnat i Avesta. Man håller på för fullt med att investera fem miljarder i ett nytt verk. Men det ligger i den nya delen av Jernverket, en bit från älven. Så i de gamla verken får alltså kulturfolket hålla till.

Men nu var det alltså Avesta art och midsommardag. Det luktar svavel. Traverskörkort från sommarjobbet tornar fram. Min morfars far dog i verken efter ett genombrott i skänken vid 40 års ålder (översköljd av 1600-gradigt stål). Min morfar fick guldklocka och mamma arbetade administrativt. Idag arbetar min bror som underhållschef på Outocumpu (finnarna äger Jernverket numera).

En våning ner har fransmannen Nicolas Cesbron byggt om en våning till postindustriell djungel. Det känns som att gå omkring på en Wes Anderssonsk sjöbotten. Bladlösa, självlysande blommor briljerar bland resterna av ett gammalt götvalsverk. Magiskt. Men det är först när man gå upp till den översta våningen som det riktigt bränner till. Eller bränner till vet jag inte. Det är först då jag blir glad, uppfylld, börjar prata otvunget om det jag sett.

Den Avestabördiga Magnus Monfeldt har gjort en film, Big Game - Storvilt. Ett slags cowboy-kliché i bruksmiljö. Myten om cowboyen som på 50-talet (eller var det 80-talet?) erbjöd en stor summa pengar för att få fälla den sista i serien av The Big Five: Visenten (eller är det egentligen en indian?). En revolverman kommer till Avesta och stryker längs stängslet (eller är det i själva verket ett fängelse). Pengapåsar placeras på bordet (eller var det under bordet?). Visenter slänger bestialiska blickar på revolvermanen i cowboyhatt (eller är det inte mer en shejk med gevär?). Järnskrot dumpas i ugnarna (eller är det rentav något helt annat som dumpas?). En revolver osäkras och ett skott bränner av...

En gammal rostig cowboy-kliché har fått nytt liv i en visentpark i Avesta. Myten om bruket lever.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home