söndag, november 4

Socialistiska genombrott du inte tänkt på - del 2

Bostadsrättens triumf



Idag är som ni vet bostadsrätten borgerlig. Allianspolitiker vill lösa segregationen, få oss att ta personligt ansvar och minska otryggheten i bostadsområden med hjälp av ombildning av hyresrätt till bostadsrätt (Kristina Alvendal berättade t ex på att ABF-seminarium att hustrumisshandeln minskar om man ombildar). Borgerliga ledarsidor propagerar ombildning och ”opolitiska” högerpar i innerstaden pyntar sina bostadsrätter med prydnadskuddar från livsstilsbutiken R.O.O.M.

Man kan tycka att detta är en förlust för socialismen, men så behöver man inte nödvändigtvis se det. Bostadsrätten är ju en socialistisk skapelse. En av de stora bostadsrättsbyggarna, HSB, bildades till exempel av Hyresgästföreningen i Stockholm 1923. Syftet var att bygga och förvalta bra och prisvärda bostäder till medlemmarna. HSB:s historia kryllar av socialistiska markörer: 1925 introduceras den första tvättstuga i Röda bergen, -60 talar Tage Erlander på HSB:s bostadsriksdag och -61 invigs en HSB-skola på Lidingö. Riksbyggen, en annan bostadsrättsgigant, skapades av byggfacken på 40-talet och är en ekonomisk förening som än idag ägs av framför allt fackliga organisationer och folkrörelser.

Den kolchoslika boendeformen vann alltså. Idag krattar borgarna löv ihop på den gemensamma innergården, betalar solidariskt varandras provtryckning av kakelugn och beslutar nästa års budget på ett föreningsmöte i en gemensam lokal samtidigt som de doppar en bit mandelkubb i en plastmugg med bryggkaffe.

2 Kommentarer:

Blogger Tor Billgren skrev..

André, du låter lika lycklig som en ungmoderat som just upptäckt att nazism uttyds nationalsocialism.

14/11/07 17:19  
Blogger André Johansson skrev..

Jag hade ju hoppats att någon skullle replikera: men vi gillar ju bostadsrätten i brist på bättre! Och sedan propagerat för ägarlägenheter. Det var då jag skulle kontra med att enligt en internationell definition på ägarlägenheter har vi redan sådana i Sverige. I form av bostadsrätten. Detta framkom i en nyligen framlagd avhandling på KTH.

16/11/07 15:56  

Skicka en kommentar

<< Home