lördag, december 13

Avslöjande specialarbetenIgår åt vi taco och tittade På spåret. Det var Fredrik, en omvärldsanalytiker som älskas av maktkvinnor och snart ska börja på Timbro. Det var Stina, KTH-forskaren som räknar på hur energieffektivisering kan rädda planeten. Det var Jens, webbkreatören på Greatworks som drömmer om ett liv i Japan. Det var Karin, den liberala ledarskribenten som gärna analyserar Idol. Och så var det jag, Mig känner ni.

Teven fick stå på och plötsligt var det Sportnytt och Leksand fick stryk mot AIK. 3-1. Det är inget jag bryr mig om, men en gång i tiden hade jag blivit besviken. Jag var ett stort Leksandsfan och åkte ibland på bortamatcher med pappa och lyssnade alltid på Sportradion när Leksand spelade. Fandomen var på den nivån att jag skrev mitt specialarbete i gymnasiet om Leksands IF. Bygden, laget, myten - något i den stilen. Det berättade jag igår samtidigt som AIK utnyttjade ett numerärt överläge och avgjorde matchen. Det visade sig att alla skrev specialarbeten som låg läskigt nära deras nuvarande professioner. Fredrik djupintervjuade 40-årskrisande karriäristkvinnor. Stina skrev om mänskliga rättigheter. Jens om tvåspråkighet. Karin skrev två: Ett om beatniks och ett som visade hur individen solidariserades bort i folkhemmet.

Alla fick betyget fem eller MVG. Men mitt specialarbete bedömdes av den jugoslaviska idrottsläraren Bucic vars främsta merit var en tidigare karriär som basketspelare i Split snarare än svensk grammatik och metodlära. Som jag minns ändrade jag ordföljden i två kapitel i boken: ”Leksand, Leksand, Leksand – en studie för ishockeyns betydelse för en bygd”. Och kryddade med ett citat från ett tidningsklipp i Dala-demokraten. Det var tider det.

8 Kommentarer:

Anonymous JH skrev..

Bucic ja... En riktig klassiker när han slängde en basketboll i ansiktet på Jörgen Åkerlund och ursäktade sig med "det var meningen att träffa Robert Becker".... Eller om det var det omvända.

15/12/08 10:44  
Blogger André Johansson skrev..

Ja, jösses, det finns en hel katalog med bisarra Bucic-anekdoter att bläddra i.

15/12/08 11:40  
Anonymous David W skrev..

Den där Robert Becker låter som en slem typ som säkert förtjänade det.
Det är vi mot dom.

Har precis kommit hem från en lektion med kidsen i projektarbete som specialarbetet heter idag. Jag är rädd att jag inte godkännt ditt arbete om Leksand om det inte haft någon kvantitativ och kvalitativ undersökning samt åtminstone tre teorikopplingar och förtrogna svepande, vridande och vändande kritiska men ändå ömt omfamnande kommentarer till den tidige Habermas och den sene Bauman.

15/12/08 17:44  
Blogger André Johansson skrev..

Av Bucic fick man bättre betyg om man refererade till Baumgartner, handbollspelaren, än Bauman, sociologen.

15/12/08 18:03  
Anonymous mattias skrev..

Mitt specialarbete gick ut på att jag och en kompis höll oss undan varje gång vi såg en viss fysiklärare i ett drygt halvår innan vi tog tag i det på påsklovet och svamlade ihop femton sidor om rymden, typ. Och visst, antar att även jag i viss mån ligger nära det i min nuvarande profession.

15/12/08 21:27  
Blogger André Johansson skrev..

Att svamla ihop femton sidor om rymden låter poetiskt. Nästan lika fint som Bygden, laget myten.

16/12/08 12:53  
Anonymous David W skrev..

Mitt specialarbete hette: Digerdöden-hur kul var den?

Jag tror att jag försökte vara lustig genom hela arbetet vars tema ju som bekant är en aning dystert. Min lärare tyckte att det var kanske lite halvkul men det gjorde inte uppsatsen bättre. Jag höll inte med då men han hade naturligtvis rätt.

Mitt specialarbete ledde mig rätt in i mitt nuvarande arbete som ganska mycket präglas av olika former av död, bölder och föruttnelse(dvs tonåringar).

16/12/08 13:26  
Blogger André Johansson skrev..

Hittade i din djuplodande forskning något positivt med digerdöden?

17/12/08 12:47  

Skicka en kommentar

<< Home