tisdag, februari 10

Tips till marknadshyresvänner


Jag brukar försöka hålla borta jobbet från den här bloggen. Jag gjorde ett undantag när Fastighetsägarna gjorde en Bagdad Bob. Och nu är det dags för ännu ett.

Dagens industri hade igår en ledare där rubriken var ”Besked om fria hyror viktigast för byggandet” (Dagens industris ledare finns av någon teknikfientlig anledning inte tillgänglig på nätet). Med fria hyror menar de marknadshyror. Ledaren dundrar på om att hyresregleringen är det största hindret för byggandet av hyresrätter. Och om marknadshyror infördes skulle bostadsbyggandet ta fart.

Att hyressättningen uppdaterades 2006, med det som kallas presumtionshyror (namnet!), nämner man inte. Kanske tyckte man inte att det var viktigt att berätta för sina läsare. Det brukar ju räcka med att namedroppa ”hyresreglering” och ”Trabantkö” för att leda marknadshyrestesen i bevis. Presumtionshyror innebär att fastighetsägaren har möjlighet att ta ut högre hyror, under de tio första åren, än vad det bruksvärdet (namnet!) i normala fall hade tillåtit. Som exempel kan man ta Hammarby sjöstad (vad annars?) där hyresnivån för nybyggnation i princip ligger på marknadshyresnivåer. Detta tillägg till bruksvärdet har tillkommit för att säkra att fastighetsägaren får betalt för nyproduktion och god avkastning på kapital.

Om man vill stimulera byggandet finns det med andra ord betydligt bättre politiska åtgärdar att ta till än hyran. Bostadsbyggandet bromsas mer av betydligt mer av produktionskostnader och markbrist än av hyressättningen. Mitt tips till marknadshyresförespråkare, som Dagens industris ledarredaktion, blir alltså att om ni ska motivera marknadshyror så släpp byggandet. Sambandet är svagt och jag förutsätter att ni har bättre argument en så.

En annan sak som måste vägas in i hyresfrågan är konsumentskyddet. Bruksvärdet finns framför allt för att säkra hyresgästens besittningsskydd. Frågan måste då ställas om det är värt att införa marknadshyror, och kraftigt urholka besittningsskyddet, för att vinna en liten del nybyggnation.

Så, skönt, då var det ute ur systemet. Nu kan vi återgå till att diskutera lakritspuck.

6 Kommentarer:

Anonymous Anonym skrev..

Ja, och med ett urholkat besittningsskydd för redan ingångna hyresavtal så tvingar man många gamla, sjuka, elefanter och barnfamiljer till gatan eller i bästa fall en otrygg miljö i en förort långt från vänner, nära och kära, lekkamrater etc. Och det gör man såvitt jag vet inte ens i kommersialismens högborg, USA!

12/2/09 15:36  
Anonymous Anonym skrev..

Ja du, André, man undrar ju hur du tänker.

Enligt dig finns det alltså fiffiga små sätt för fastighetsägarna att få betalt när de bygger. Hmm, märkligt. Slår det dig inte som lite konstigt att det trots detta då inte byggs?

Svaret är förstås att presumtionshyrorna inte funkar. Det är helt enkelt inte tillräckligt säkert för att man ska kunna räkna hem sin investering i rimlig tid. Om det hade varit ett bra system så hade ju alla byggt, eftersom det finns en stor brist på hyreslägenheter - med andra ord ett behov att fylla och tjäna pengar på. Hur är det nu - försöker du få kartan att passa efter verkligheten, eller försöker du få verkligheten att passa efter kartan? Vilket funkar bäst, tror du?

Jag är ledsen, men det enda sättet att få igång ett mycket behövt byggande är att släppa hyressättningen fri, så att varje individuellt bolag, med sina individuella förutsättningar, kan göra de kalkyler man behöver. Vad är du rädd för? Man kan inte sätta hur höga hyror som helst, för då vill ingen bo där. Alltså måste man sätta en hyra som folk är villiga att betala, så funkar överenskommelser på den fria marknaden. Fast det är ju ingen fri marknad. Det har ni på Hyresgästföreningen och era polare i vänsterpartierna sett till. Alltså finns det inga alternativ, man kan inte ta en annan bostad om den man har av någon anledning inte passar.

Men det är intressant att se en utpräglad vänsterman som du ta ställning mot produktionskostnaderna. Javisst är det väldigt dyrt att bygga, det har ni på vänsterkanten ordnat fint med höga skatter på allt från arbete till material. Det är du väl stolt över?

Nej du, André. Din ideologi är förlegad och du har inga lösningar.

/Konstant Magasin

11/3/09 11:26  
Blogger André Johansson skrev..

För er som inte orkade läsa hela kommentaren ovan följer här en sammanfattning:

"Ja du, vänsterman, nej du."

Mitt svar: Precis som moderaterna är jag emot marknadshyra.

11/3/09 11:34  
Blogger André Johansson skrev..

En annan sak som är intressant med den här typen av väldigt gapiga högermän är att de verkar tro att ordet vänster är ett motargument. Jag har alltid fått lära mig att det är bara en utgångspunkt som bygger på en männsiskosyn.

Dessutom är jag inte alls ens säker på att jag är särskilt vänster. Men det är en annan fråga.

11/3/09 13:54  
Anonymous Anonym skrev..

Ujujuj - vilka härskartekniker han kör med.

Vänster är ett motargument när det utan tvivel är årtionden av vänsterpolitik som har cementerat ett system som leder till en ständigt förvärrad bostadsbrist.

Tack för kaffet!

/Konstant Magasin

11/3/09 17:18  
Blogger André Johansson skrev..

Ja, kalla det vad du vill. Jag tror vi tar det en gång till i repris för de som missade det första gången:

"Ja du, vänsterman, nej du."

11/3/09 19:25  

Skicka en kommentar

<< Home