tisdag, september 20

Sockersnuten från Södermalm


Och så tornar han fram igen, denna gång i avsnitt tre i Landet brunsås: Sockersnuten från Södermalm. En man i lagom tråkiga glasögon torgför sin syn på socker. Det ska han hålla borta från barnen, så att de mår riktigt bra, socker. Det vita giftet. Detta budskap lobbar han för på sina barns skolor och berättar om i Landet brunsås. De andra föräldrarna, berättar han lite sorgset, tycker att han är lite konstig.

Ja, tacka fan för det. Jag är uppvuxen på socker. Det var backar med Vira blåtira, jordnötsringar och Djungelvrål i tax-freeformat. Visst blev det lite för mycket, som man säger, av det goda. Men den där nolltoleransen mot socker som finns i koncentrerad form i olika mellanchefsmecka i storstaden, ja, den blir inget annat än en bisarr brygd bestående av lika delar larvig livsstil som präktig dumhet.

Jag har mött de där typerna i Sjöstan. De väljer dagis efter mest strikta sockerpolicy, viskar om ketchup så att inte barnen hör och bjuder sonen på en mörk pralin på lördagarna.

Inte nog med att barnen får en lite tråkigare uppväxt, de kommer naturligtvis att frossa i ljus Polly och Peps när de får mucka från sina sockersnutar till föräldrar. Om sockersnutarna vore värda sin vikt i socker skulle jag, på blanka tisdagen, varsamt smyga ner i en Pigall i surdegslimpan.

5 Kommentarer:

Anonymous Mattias skrev..

Det är intressant att en generation uppvuxen på O'boy kan engagera sig så intensivt mot sockret.

21/9/11 08:06  
Blogger André Johansson skrev..

Det är väl just det, att de nervöst försöker revoltera mot den där chokladmjölken 30 år senare. Min unga ska banne mig inte behöva dricka socker!

21/9/11 10:51  
Anonymous Helene J skrev..

Fick iskallt en syrlig smäll på fingrarna av annan sjöstadsmorsa när sonen glupskt smaskade i sig en Piggelin på väg hem från dagis en helt vanlig måndagseftermiddag. Va fagerlund. Vad hände med det bespottade ordet LAGOM i sockerdebatten. LAGOM är bäst. Lite av varje i LAGOM dos är måhända trist, men extremer åt båda hållen i den här debatten känns bara förlegat.

21/9/11 12:30  
Blogger André Johansson skrev..

Helene, haha, pigelinpikad av sockersnut. De är för söta.

21/9/11 20:53  
Blogger André Johansson skrev..

Fick precis dagis nya matpolicy: ”Rik på näring - fattig på socker”. Sockersnutarna kan andas ut.

3/10/11 15:52  

Skicka en kommentar

<< Home