lördag, februari 28

Stryktipsskandalen i Sjöstan


När jag var liten var ett av det bästa jag visste att tippa på stryktipset. Jag fick spela ett par enkelrader som mormor betalade. Sedan tittade jag på Tipsextra med pappa och morfar i teverummet medan mamma och mormor satt och skojade i salongen. I andra halvlek bjöd morfar pappa på en silvergrogg (sockerdricka och explorer). Och jag fick en Haiwa.

Nu var det väldigt länge sedan jag stryktipsade (och drack Haiwa), men den senaste tiden har suget kommit tillbaka. Därför bestämde jag träff med Jonas på Sjöstans pressbyrå (aldrig att jag skulle lämna in tipset på nätet) för att sno ihop ett 64-raders. Vi var litet ringrostiga och slängde ihop systemet på stående fot utan analys. Resultatet blev naturligtvis katastrof. Fem rätt. Nästa lördag ska vi sitta och fika i två timmar medan vi kokar ner rätt rad i ett nätt 64-raders. Tyvärr finns det ingen tobaksbutik i Sjöstan att ladda upp i innan inlämning. Stryktips utan stormagade kepsgubbar som luktar tobak är egentligen en ursäkt till Stryktips.

PS. För er som inte är så inne på stryktips kan jag meddela att fem rätt på ett 64-raders är skandalöst dåligt. En medelbegåvad apa som har rudimentära kunskaper om engelsk ligafotboll får statistiskt sett alltid mer än fem rätt på ett 64-raders.

fredag, februari 27

Mitt eviga Prefab Sprout-jagDet börjaqde i en travershytt på bruket i Avesta. Albumet Andromeda heights hade precis släppts. Året var 1997 och sedan dess har jag gått ner på knä för Prefab Sprout. Imorse på buss 71 från Sjöstan till Norrmalmstorg lyssnade jag på popoperan Jordan the comeback och konstaterade att den dag jag slutar älska Prefab Sprout har jag blivit en dålig människa.

onsdag, februari 25

Att spela sig själv på film


Plötsligt är man tillbaka på Rönnbärsgränd 12 i Skogsbo, Avesta. Det är 80-tal och parabolantenn med Sky sports och Wrestling Mania. Vi, halva P12-laget i fotboll, sitter på heltäckningsmattan framför tjockteven och tittar storögt på André the Giant, Hulk Hogan och Jake the Snake Roberts. Alla vet att det är fejk men låter sig sugas med i skådespelet.

Jag såg nyss the Wrestler. Man kan glömma att filmen delvis handlar om wrestling. Allt snack har ju kretsat kring Mickey Rourke och att filmen kan (ska!) ses som en metafor för hans eget liv. Det är liksom på pricken alltihop: Framgången på 80-talet, missbruket på 90-talet och fattigdomen på 2000-talet. Och visst stämmer det. Autenticitet är så tung och så stark att man misstänker dopning.

Men det finns något litet ovanligt med den förbehållslösa Rourke-hajpen. I vanliga fall brukar man hylla en skådespelare när den porträtterar någon som ligger långt från deras egen person. Hur skådespelaren förvandlas, gärna både fysiskt och psykiskt, och blir till någon helt annan. Här, i Mickey Rourke-fallet, är det mer frågan om att man spelar sig själv. Utan mask och med muskler från den märkliga boxningskarriären reser sig Rourke, ruskar bort ruset, tar klivet i salongen och alla tycker att det är storartat skådespeleri. Och ja, det är nog storartat, men kanske mer rörande. Det ska bli intressant att se hur han porträtterar en, säg, framgångsrik finansman i nästa film.

UPPDATERING: Jag ser att tyska medier kallar den blivande prinsen för Wrestling.

Fotbollshäng på Medelhavspärlan

Image hosted by Tablefinder

Igår var första gången jag hängde i Sjöstan. Inter mötte Man U och restaurang Medelhavspärlan visade matchen på duk. Jag var där med FLM-Jonas och hans bror Daniel (båda har spelat fotboll i Kalmar FF och Jonas har spelat mot två av bröderna Elm! ). Även Joacim (aka pingisproggaren) kom förbi eftersom sportbarerna på Södermalm var fullsatta. Men på Medelhavpärlan fanns det plats! Även om det en bit i första halvlek, när Manchester United och Ronaldo redan visat var skåpet skulle stå, var i princip fullsatt.

Stämningen var trevlig och oväntat lågmäld för att vara fotbollsbar. Man märkte att Medelhavspärlan hade stammisar. Tobbe fick sin favoritöl utan att fråga och Lasse satt som vanligt i skinnfåtöljen framför bardisken med ölen på magen. Känns fint att ha det alldeles runt hörnet.

Apropå fotboll messade jag en gammal fotbollskompis från Avesta som vuxit upp med prins Westling (bananmonarki! ) i Ockelbo. Jag frågade om någon kul Westling-anekdot från Ockelbotiden men fick tillbaka: "Alltid nykter, alltid trevlig." Verkar som att kungahuset även har medietränat Westlings gamla Ockelbokompisar.

UPPDATERING: Jag ser här att prins Westling, precis som jag, har bott i Brickebacken

tisdag, februari 24

Inflyttningspremie uthämtad

måndag, februari 23

Plötsligt - en uppföljare

Här följer min text om Vinslöv som finns i senaste numret av FLM. Jens Eriksson har fotograferat.

Den skånska tätorten Vinslöv är känd från tv – tack vare dokumentären Plötsligt i Vinslöv hamnade den på kulturkartan. Men alla var inte glada över uppmärksamheten och en del tyckte att bygden fått dåligt rykte efter alla bilder på bangolf, bingolotto och grillad flintastek. Kunde de inte ha filmat kyrkan istället? André Johansson tog tåget till Vinslöv för att ta reda på vad som hände – och vad som händer i uppföljaren.

Anders Svensson
”Hur fick ni hit honom? Jag har inte sett Anders här på länge. Någon sa att han blev utesluten från klubben efter filmen.” Möbelhandlaren i Vinslöv viskar till mig när intervjun är avslutad. Han lutar sig över det danska designbordet och ser storögt på mig. Jag förstår inte vad han menar. Men när jag pratar med fler invånare i Vinslöv begriper jag. Dokumentärfilmen Plötsligt i Vinslöv har fått dramatiska följder.

***

Plötsligt i Vinslöv sändes första gången 2001 på SVT. I Vinslöv visste de varken ut eller in när de såg sitt lilla skånska samhälle på tv. Få förstod filmen. Den var konstig. Men Plötsligt i Vinslöv skildrar ett vanligt samhälle. Det kunde vara vilken mindre landsort som helst, med bangolfentusiaster, konstföreningsfolk, fågelvänner och Holger på ljugarbänken. Människorna i dokumentärfilmen fångas i sin vardag: Två män tar en korv i lugn och ro framför Bingolotto, kulturnämndens ordförande inviger en konstutställning, en Europamästare i bangolf läxar upp en försynt domare under tävling och ett sällskap sitter på teatern och berättar att man lever längre om man konsumerar kultur. Inget märkvärdigt – vanliga svenska sommardagar på landsbygden.

Men i Vinslöv såg man något annat. Man undrade varför man inte kunde filma kyrkan och hembygdsföreningen istället för ”räliga gubbar” på en bänk. Byn var delad: Vissa tyckte filmen var bra medan andra skämdes. De ansåg att filmen drev med folk från bygden. Även vissa kulturkritiker var skeptiska. De tycktes mena att ska man filma vanligt folk ska det vara i motljus och mustigt, likt hur Bernardo Bertolucci gör. Detta – att visa folk som brann för bangolf – var folkförakt.

Jenny Malin Klubba
Malin Skjöld, en av regissörerna och uppvuxen i Vinslöv, har svårt att förstå kritiken. ”En del intellektuella från medelklassen tycker att de i filmen verkar utvecklingsstörda. Jag pratade även med en tant i Vinslöv som undrade hur vi kunde filma människor som var lite sjuka.” Jenny Bergman, medregissör, fyller i. ”Medelklassintellektuella tyckte att det här kan man inte visa på tv. Då undrar jag vem som är föraktfull, vi eller dem som säger så. Jag hade inte sett dessa människor på tv och jag tyckte att de skulle få synas. Det är inte vi som har uppfunnit dem. Holger och de andra finns ju fortfarande i små byar. Det är inget unikt.”

Malin Skjöld, som i dag bor i Stockholm, tyckte att det var jobbigt att åka tillbaka till Vinslöv efter att filmen hade sänts. Alla var långt ifrån stolta över bilden som Malin och Jenny tecknat. Även Malins familj hade svårt att förstå vad det var för slags dokumentär Plötsligt i Vinslöv var. ”Min bror sa att om det inte varit jag som hade gjort filmen hade han stängt av tv:n. Det var ingen som riktigt förstod filmen i början.”

Kritiken var omfattande. Den som drabbades hårdast var bangolfentusiasten Anders Svensson. I filmen finns en scen där han grillar flintastek i köket. Fettet från flintan gör att lågorna slår upp mot väggen i hans hyreslägenhet. Men Anders behåller lugnet och hittar en parallell till bangolf mitt i köttinfernot. ”Det kan inte hända mer än att lågorna slår rakt upp. De lugnar ner sig igen. Det är likadant inom golfen: Det enda som kan hända mig är att jag slår ett skitslag. Jag dör inte av det”, säger Anders och ler mot kameran. Men det lugnade aldrig ner sig. Grillsekvensen är fortfarande populär. På Youtube har den nästan 50 000 visningar (se scenen här). I kommentarerna efter klippet hånas ”grillmästaren”, ett öknamn som Anders fick dras med efter filmen. I andra kommentarer står att han vräktes från lägenheten av hyresvärden. Ett rykte som jag hör från flera håll när jag besöker Vinslöv. Vad var det egentligen som gick upp med lågorna.

***

Perssons Taverna
Jag sitter på Perssons taverna i Vinslöv. Det är fredagseftermiddag och jag har bestämt träff med Thomas Jalkling. Perssons taverna är ett typiskt gatukök: En mustaschprydd man tar en afterwork-korv i lugn och ro och tre 20-åringar spelar Jack Vegas medan de väntar på att hamburgarna ska bli klara. Thomas Jalkling är en av dem som de senaste åren engagerat sig i den förening som bildats som en hyllning till filmen. Han kommer direkt från jobbet och beställer en öl samtidigt som han berättar att Anders Svensson försvann från byn efter filmen. ”Han blev riktigt mobbad av gamla kamrater från bangolfklubben för det här med grillningen.” Vid bordet intill sitter Roland Persson. Han driver tavernan tillsammans med Ewa Skoglund. När han hör vad vi pratar om rättar han till kepsen och berättar han att det sägs att Anders Svensson blev utesluten ur bangolfklubben. Att Anders flyttade från Vinslöv till Hässleholm och slutade med bangolf. Roland har hört att Anders bodde i en bil på en industriparkering under en tid.

Hedberghuset Jag går vidare till Hedbergshuset, där bangolfklubben och konstföreningen håller till. Vi ska ses där, jag och Anders Svensson. Vi är ensamma i bangolfhallen. Anders har mörkblå t-shirt, joggingskor och bär på en vinröd bag med bollar som har ett mjukdjur till maskot hängande i dragkedjan. Det är ett bra tag sedan Anders var här sist. I Hedbergshusets källare finns 18 gröna filtbanor och en kafeteria. På väggen sitter tidningsurklipp från senaste ungdoms-SM. Föreningen har haft framgångar. Anders står vid bana fem och visar golfteknik. "Prova", säger han. När jag misslyckas med att ta mig förbi hindret kommer han med tips. Jag måste stå närmare bollen med fötterna och inte resa mig när jag träffar bollen. På tredje försöket är jag förbi. ”Bra!”, säger Anders. Han trivs när han får instruera och snacka spikar. Men när jag frågar hur han kände när han såg filmen första gången skruvar han litet på sig. ”Det var en scen som jag skulle velat ha med som inte var med i filmen. Det blev grillscenen i slutet istället. Jag hade tyckt att det vore häftigare om de tagit med när jag slog tretton spik i rad på bana femton. Jag vet inte vad det materialet blev av. Det kunde ha blivit en riktig hit.” Jag undrar hur han ser på grillscenen, den som fick ersätta spikarna på bana femton. ”För min del personligen blev det jättejobbigt. Folk hade förväntat sig en vanlig dokumentär där man fick se byggnader från Vinslöv. Vissa tyckte att filmen hade skitat ner hela Vinslöv. Efter ett halvår flyttade jag.”

Anders nickar jakande när jag undrar om flytten från Vinslöv skedde på grund av filmen. Det skulle ta många år innan han kände sig mogen att flytta tillbaka. Hemkomsten till Vinslöv skedde först i fjol. ”Men det har vänt nu, det har det”, säger Anders och försöker le igen. Han vet inte varför det har lugnat ner sig i byn, men tror att det kan bero på att folk med tiden har fått en annan syn på filmen.

Golfbana
***

De häftiga reaktionerna mot Plötsligt i Vinlöv känns igen från historien. Att positionera sig mot folk är inget nytt. George Orwell beskrev på 30-talet hur medelklassen använde avsmak för att hålla arbetarklassen borta. Orwell menade att dålig smak luktar och genom att markera mot den fick man andrum. Man hör ju det ibland, att skrapar man lite på den socialrealistiska konsten om arbetarklassen tittar avsmak fram. Tattiga takfläktar, fula furumöbler och infantila intressen. Ja, de borde rent ut sagt skärpa sig. Det är inte svårt att se paralleller till Vinslöv och Anders: Inget stinker så mycket som vidbränd flintastek. Medelklassen har aldrig gillat fläsk. Men i Vinslöv var det alltså mer arbetarklass som mobbade arbetarklass. Då finns det inga givna argument för kulturfolket att ta till mot varandra. Diskussionen om Plötsligt i Vinslöv har därför handlat om att intellektuell medelklass anklagar annan intellektuell medelklass för folkförakt. Jag antar att filmens kritiker menar att man inte borde filma människor som inte har något bättre för sig än att spela bangolf. Frågan borde istället handla om vad som händer i små samhällen när någon sticker ut från mängden och hamnar på tv.

I Vinslöv var kritiken mot personerna i filmen på sina håll hård. Vissa var rädda att Plötsligt i Vinslöv skulle sänka huspriserna. Men efter ett antal år började synen på filmen så sakteliga förändras i bygden. Den förening som bildades som en hyllning till Plötsligt i Vinslöv var en bidragande orsak till attitydförändringen. Föreningens grundare såg en hjärtlig film om sköna människor som det inte var meningen att man skulle skratta åt. Istället lyfte de fram dokumentärens mänskliga värme. Föreningens bas blev hemsidan dopingkontroll.com (namnet kommer från den dopningkontroll som äger rum i filmen i samband med en bangolftävling; om andedräkten visar mer än två starköl blir det spelförbud). På hemsidan kunde man bland annat skicka protestmejl till SVT som inte gett ut Plötsligt i Vinslöv på dvd. Kampanjen gav resultat 2005 och idag är Plötsligt i Vinslöv den dvd som sålt mest av SVT:s dokumentärer, över 10 000 exemplar. En av medlemmarna i föreningen har dessutom bränt 700 exemplar av Plötsligt i Vinslöv och sålt för egen vinning. Det gillar inte regissörerna. Tavernan säljer t-shirts och vykort med motiv från filmen, utan tillstånd. Det initiativet gillade regissörerna däremot. På tavernans meny finns även Holger-special: lövbit, päramos och två kulor räksallad. Är man ett riktigt fan ska man som Holger skölja ner specialmålet med tre halvlitersglas med mjölk.

Ewa Skoglund står i köket och minns hur ”Vinslöv – plötsligt en förening”, som gruppen kallar sig, växte fram. ”Föreningen har fört upp hela filmen. I början var det inte så stort. Det började med en debatt på vinslov.com. Då gick det upp ett ljus för mig. Jag hade sett flera som parkerat sina bilar och sedan gått raka vägen upp till bänken här utanför och fotograferat varandra. Jag kunde för mitt liv inte förstå vad de höll på med. Ewa pekar mot de tre killarna i 20-åldersåldern som står vid Jack Vegas-maskinerna i hörnet på tavernan och väntar på hamburgare. ”Där sitter ett par av dem förresten. De formligen älskar filmen.”

Hon berättar att kontakten mellan fans och idoler först knöts via Holger Nilsson, en av huvudkaraktärerna i Plötsligt i Vinslöv. Holger åt ofta på tavernan när han inte åkte på sin Tomus-moped eller pratade med sin papegoja Jacko Jackonelli. Om fansen ville träffa honom tyckte Ewa att de lika gärna kunde lämna ljugarbänken och komma in i gatuköket. Holger satt ju där inne och åt lövbit och drack mjölk. Efter det har Perssons taverna blivit föreningens stamställe. En god medlem ska ta tåget till Vinslöv, äta Holger Nilssons mat och spela bangolf. Vistelsen ska sedan dokumenteras genom fotografering på bänken utanför tavernan. Strax innan jag ska gå från tavernan kommer en man in och vill köpa en Vinslövs-t-shirt. Men de är slutsålda och Ewa hänvisar mannen till möbelhandlaren. Han som undrade hur jag lyckats lura med Anders till bangolfklubben. Möbelhandlaren säljer också en hel del t-shirts i sin fina secondhandbutik för möbler. Han gillar filmen, men ser sig inte som någon representant för Vinslöv. Han ser ofta besökare som aldrig kommit till Vinslöv om det inte varit för filmen. ”Man ser direkt när det kommer fyra grabbar i 25-årsåldern i en gammal 242:a med varsin kamera i handen. De fotar varandra på bänken eller vid bangolfhallen.”

Kulten är klassisk: Unga män organiserar fandom till en film i en förening. Idag har föreningen över 1 600 medlemmar. Vinslöv har knappt 4 000 invånare. Det låter som en storslagen uppslutning från byn, men när man surfar in på dopingkontroll.com kan man se att endast 48 av medlemmarna kommer från Vinslöv. Resten är från övriga Sverige. Tre medlemmar bor i London. Flest bor i Malmö, Lund och Stockholm. Som kronan på verket lyckades föreningen förra året kupprösta in Vinslöv, på bekostnad av Drottninggatan, i en specialutgåva av sällskapsspelet Monopol.

Mycket av kulten kring filmen skapas av föreningen. Malin menar att de rentav tagit över filmen. De ringer när det händer något i byn och ber regissörerna komma dit och filma. När en skolklass vill spela golf med Anders Svensson ringer Ewa Skoglund från Tavernan till Jenny Bergman och Malin Skjöld och de drar till Vinslöv med kameran på ryggen.

Föreningen har arrangerat ett antal fester. Är det inte frågesport om filmen, så är det sommarfest där Anders och den gamle Europamästaren i bangolf, Kjell Fredriksson, uppvisningsspelar. Till skillnad från Anders har Kjell, som också har en framträdande roll i Plötsligt i Vinslöv, enbart positiva upplevelser av filmen. ”Alla känner igen mig. När man kommer till Perssons taverna kommer alla och hälsar på en och klappar om en och vill ha autografer. Så det har blivit ett väldigt uppsving tack vare filmen. Många killar har ringt till mig och vill spela golf med mig på sina svensexor.” Han blev däremot överraskad när han första gången såg resultatet av alla timmar de filmat hans framgångar vid golfbanorna. ”Jag trodde att filmen enbart skulle handla om bangolf. Jag visste inte att de skulle ha med fåglar och konst. Jag hade aldrig sett Holger i hela mitt liv. Vem är han?” Kjell kände dock igen Anders, de hade ju spelat bangolf ihop i Sjöviken. Men efter filmen såg Kjell inte till honom på ett bra tag. Han gick liksom under jorden. Kjell tror att han skämdes.

Scenen där Anders grillar flintastek i köket är Kjell tvehågsen till. ”Nja, jag tyckte den var lite tveksam. Den skulle nästan inte visas, tyckte jag. Han tyckte nog inte om det att de visade det i tv. Jag pratade även med Anders sambo om grillningen. Hon sa att de aldrig borde ha visat det. Samtidigt är det en kul grej i filmen. Man skrattar till riktigt där.”

Anders Svensson
***

När jag tidigare frågade regissörerna Malin Skjöld och Jenny Bergman hur de ser på sitt verk antydde de att något hänt med Anders Svenssons liv. ”Vissa tyckte att vi drev med folk i Vinslöv, särskilt Anders som grillade i köket. Men vi visste inte att filmen skulle få så stor uppmärksamhet. Då hade vi kanske gjort det lite annorlunda. Vi har gjort det med hjärtat så på det sättet känner man sig fri.” Anar man ånger? Jag kontaktar Malin Skjöld igen och frågar hur hon upplevde det med Anders och hans flytt efter filmen. ”Han har haft det lite jobbigt. Jag vet inte om det bara var filmen. Men det var säkert en bidragande orsak till att han flyttade från Vinslöv.” Jag undrar om Malin så här i efterhand, om det hade varit möjligt, skulle vilja ändra på något i filmen. ”Det var svårt att veta innan att det skulle få så stor genomslagskraft. Jag vet inte om vi gjort det annorlunda annars. Det var ju svårt att veta vad man hade satt igång. När Anders fick se filmen innan den sändes var han så nöjd, men sedan visste ju ingen av oss hur folk skulle reagera. Men det var inte bara filmen som gjorde att det blev lite jobbigt för honom. Det var nog andra saker också.”

Malin menar att man kan se grillscenen på olika sätt. "Folk tyckte väl att vi drev med honom då, men jag tänkte aldrig så. Jag tyckte mer att han var så cool. Att han verkligen höll färgen och inte blev nervös som de allra flesta skulle bli.” Först trodde inte Malin och Jenny att Anders skulle vilja vara med i uppföljaren. "Men när det visade det sig att han ville det filmade vi saker som hände honom just då. Det kom en svensexa som ville träffa Anders till exempel. Vi har bara hängt på honom. Vi har inte behövt tänka på om vi ska filma det eller inte.” En uppföljare är alltså under produktion. Jag frågar Jenny varför de väljer att göra det nu, sju år efter den första filmen. ”Vi har pratat om det i flera år. Men vi har inte känt att det funkat. SVT har frågat en del också. Men när vi började ringa runt till huvudpersonerna och frågade hur de mådde och så var alla otroligt sugna på att vara med igen. Och så ringde vi till Holger och då hade hans papegoja precis blivit bortförd. Den var stulen och då åkte vi ner och filmade det.” Malin nickar och börjar prata media. ”Vi tänkte att journalisterna skulle vara med också, eftersom de var så intresserade.”

Journalisterna är det nya metaspåret. När jag söker efter uppföljaren med arbetsnamnet ”Vinslöv 2” på nätet förstår jag hur regissörerna tänker. I ett inslag som gjordes i Sydnytt om filmen ser man att Malin filmar reportern när han intervjuar Jenny. Det var ett krav för att de skulle ställa upp. Allt som händer kopplat till inspelningen ska dokumenteras. Jenny Bergman menar att medieintresset är helt absurt och det är därför det är kul att filma det. Jag undrar om metainslaget ska ses som markering mot medierna, ett slags kritik. Malin menar att hon aldrig har några baktankar med den typen av saker. Men tycker att det är kul när journalister sitter och nickar åt allt de säger. ”Precis som du gör just nu”, säger hon och tittar allvarligt på mig.

Medieuppmärksamheten har varit stor i samband med ”Vinslöv 2”. Vissa stunder tycker Malin och Jenny att det varit helt galet när journalister och fotografer varit med vid inspelningen. Galet, men tacksamt. När jag först träffar regissörerna i oktober håller filmen på att redigeras. De tror att den kommer att bli lite tyngre än den förra – mer känsla.

Även Kjell Fredriksson är positivt inställd till uppföljaren. Han ser fram emot att åter bli Mr Bangolf, det namn han gått under i medierna sedan filmen blev kult. ”Det ska bli spännande. De har filmat mig lite. Men inte så mycket bangolf den här gången, så det blir nog lite annorlunda.” Precis när jag ska avsluta telefonintervjun ber han mig skicka ett nummer av FLM när artikeln är tryckt. Han samlar på sånt. I filmen Plötsligt i Vinslöv visar Kjell en serveringsvagn belamrad med medaljer. Kjell verkar mycket medveten om sig själv och är typen som plötsligt skulle kunna prata om sig själv i tredje person. Han älskar uppmärksamheten.

I Vinslöv får Anders ofta frågor om när nästa film kommer. De undrar vem som ska vara med. ”Jag tyckte det var jätteroligt när Jenny och Malin frågade om jag ville vara med i en ny film.” Trots att det var så jobbigt med den första filmen, menar Anders samtidigt att man ändrar sig. "Nu tycker jag bara att det är roligt.”

Roland Persson och Thomas Jalkling berättar om hur saker och ting vände för Anders Svensson. Tavernan hade musikuppträdande när Anders klev in genom dörren. Orkestern slutade spela och det blev knäpptyst. Alldeles stilla. Sedan drog en djävulsk applåd i gång i lokalen. Roland skakar på huvudet när han berättat klart. Man förstår att det var magiskt.

”Vinslöv – plötsligt en förening” försitter inte ett tillfälle att berätta hur stolta de är över filmen. Kristoffer Månsson är föreningens ordförande. Det var han som tillsammans kompisen Johan, nu vice ordförande, startade föreningen 2003. Kristoffer känns som en typisk medlem: Kille från Kristianstad som bor och pluggar i Umeå men önskar att han var uppvuxen Vinslöv.

Jag frågar vad det enorma intresset för filmen består av. ”Vid en första anblick är den väldigt kul. Man får många goda skratt. Den förmedlar också en stor värme och kärlek till de här personerna. Den fick mig att reflektera över människovärdet. Hur värderar vi människor som vi anser är udda, konstiga eller originella. Är det okej att vara ett original? Vad är det som är roligt i det här – egentligen? Filmen fick mig att göra det till en stor filosofisk fråga.”

Kristoffer Månsson pratar lugnt och eftertänksamt. Han studerar psykologi och resonerar kring reaktionerna efter filmen. ”I Vinslöv och på anda håll menade man att det var lyteskomik och undrade varför de där korkade människorna skulle visas upp i tv. Det är något som jag hör fortfarande och det gör mig arg. Vi ville lyfta fram de positiva sidorna av det här. Ge en annan bild. Personerna i filmen är med i föreningen och de är våra stora idoler när vi träffar dem på somrarna.”

Kristoffer Månsson förstår att Anders hade det tungt efter filmen när han blev mobbad av vissa Vinslövsbor. ”Frågan är om det var filmen som drabbade Anders eller om det var personerna i omgivningen som inte kunde acceptera filmen. Grillscenen är till exempel en av de starkaste i filmen när Anders på ett sådant snyggt sätt kopplar en vardagsföreteelse till ett filosofiskt resonemang kring 'jag vill, jag kan, jag ska'. Det är ju anammade tankar inom filosofi och psykologi. Det borde vara fler som tänker som Anders.”

Precis som alla andra jag pratar med, förutom kassörskan på Kenneths livs, ser han fram emot uppföljaren. Men Kristoffer vet inte hur den ska kunna bli bättre. ”Det är svårt med filmer som handlar om människoporträtt. Jag menar, hur ska Holger bli bättre? Hur ska Anders bli bättre?”

***

Det är mörkt i Vinslöv. Det är dags att ta farväl. Innan jag gör det och innan Anders tar sin bag med bollar och den 20 år gamla golfklubban och går hem till sin lägenhet frågar jag vad han tror att den nya filmen kommer att innehålla för scener från hans liv. ”Det blir nog lite grillscener även i nästa film. De filmade när jag grillade för en skolklass. Jag tror det kommer med i tvåan. Men jag vet ju inte vad de tar med till slut.”

Mitt gamla Mojave 3-jag


Det började i ett studentrum i Brickebacken 1998. Tonerna från "Out of tune" strömmade ur min rumskompis, Stefan, del av vår gemensamma miljonprogramstrea i Örebro. Jag var fast. Några år senare tåg vi båten från Malmö till Köpenhamn och såg sångaren Neil Halstead uppträda i Christiania.

Idag på bussen på väg till jobbet lyssnade jag första gången på länge igenom Mojave 3-albumet "Out of tune". Och kom fram till att Mojave 3 och jag inte har så mycket att säga varandra längre. Jag hör att det varit vackert, men känner inget.

Samtidigt som jag skriver det här passar jag på att gå tillbaka ett steg till i tiden. Då Mojave 3 var Slowdive. Och kom fram till att åtminstone Slowdives "When the sun hits" fortfarande är vansinnigt vacker.

söndag, februari 22

Med laktoslobbyn till Mariestad


Igår morse tog vi en hyrbil för att se hur Fredriks uppväxt var. Vi tog sikte på Mariestad. Han är uppvuxen där och eftersom Fredrik tidigare jobbade för laktoslobbyn stannade vi på en parkering i Vara. Där stod Sivan i en husvagn på stortorget och sålde ost som hon lagrat i sitt garage. Vi köpte 40 månader garagelagrad prästost och tog en sväng förbi temaparken Arn och Bert Karlssons hus. Sedan var vi framme i Mariestad och det var nästan som hemma. Hemma i Sjöstan alltså. Det var privatsponsrad isdans utanför bostadsrättsporten och nyfångad abborre till middag.


Men det var ändå väldigt skönt att komma hem och se att restaurang Göteborg har kickat igång afterski och att den där butiken, Lyxigt och Mysigt, som ligger alldeles utanför vår port, och som jag undrat vad det för en rörelse, haft vernissage idag. De hade tyvärr precis stängt när vi kom hem, så jag får återkomma med en rapport om deras omtalade spisar en annan gång.

torsdag, februari 19

Goda grannar


Har har du det i Sjöstan? Jag vet inte hur många gånger jag fått frågan. Mitt svar är samma sak varje gång: Lägenheten är toppen men när jag går utanför dörren blir jag mer tveksam. Är det här min stad? Är alla dessa sopsorterande suburbiasnubbar mina nya kompisar?

Men en bra sak har jag upptäckt. Jag har goda grannar. Träffar jag inte min danske squashkompis på Konsum kommer FLM-redaktören förbi på lördagskaffe med röda tulpaner under armen. När jag behöver låna bil för att åka till IKEA går jag bara över bron till Hyresgästföreningens förbundsjurist och när det blir söndag kommer kulturskribentpar över med båten på middag med Modernistaböcker och rödvin. Och när sänggavlarna visar sig vara för stora och måste återföras till Järfälla går man bara Sickla kanalgata ner och lånar en Dagens industri-reporters kombi.

Där har ni lite Sjöstadsromantik att förlora er i, bygdebloggen.

UPPDATERING: Dan Hallemar skriver på sin blogg, Punkthus, att man kan betrakta delar av min blogg som ett insiderreportage från stadsbyggandets nyaste trakter, just när den ska till och bli levande på riktigt. Exakt det är min ambition.

onsdag, februari 18

Käre John


För en tid sedan såg jag Lars-Magnus Lindgrens "Änglar, finns dom?" från 1961. Jag beskrev den då som en svensk "Blåsningen" med spring i dörrar, kvinnor som beter sig som barn och en kamera som är Troellskt naturpoetisk men påtagligt ofärdig. Häromdagen såg jag något som på ytan skulle kunna ses som en uppföljare, "Käre John". Det var samma skådespelare, Christina Schollin och Jarl Kulle. Samma miljö, ett nyförälskat par i skärgårdsmiljö. Samma regissör, Lars-Magnus Lindgren. Men stämning är helt annorlunda. Tre år har gått. Och karaktärerna har inget med varandra att göra. Det är helt olika filmer. I "Käre John" är Jarl Kulle en melankolisk charmör och Christina Schollin en mer mogen kvinna. De tar ett spontanflyg till Köpenhamn, de tar ett morgondopp, de tar en sängfösare. Och precis när svärmeriet ska gå över till sex drar sig Schollin ur och Kulle blir tokig. Ja, resten får ni se själva.

För sevärd är den. Om inte annat för att se vad som ansågs vara pornografisk film 1964.

lördag, februari 14

Risk för patronymikonpost


Jag vet inte om ni minns hur det var på Kungsholmen. Men där fick vi någon annans patronymikonpost. Mönstret var tydligt: Systematiskt slank stora delar av Kungsholmens son-post ner i vårt brevinkast. Det var naturligtvis en markering från den infödda medelklassen. Bland Silverskölkdar och Stolpenstiernor var man inte så stöddig som enkel Johansson.

Hur det kommer att bli med den saken här i Sjöstan vet jag inte än, men risken för upprepning av patronymikonmobbning är uppenbar. När jag studerade skylten i trapphuset imorse var vi de enda sonarna i huset. Snart får man börja sortera Gustavssons post.

torsdag, februari 12

Nu är jag en i sjöstadsgänget!

Se här för bevis.

tisdag, februari 10

Tips till marknadshyresvänner


Jag brukar försöka hålla borta jobbet från den här bloggen. Jag gjorde ett undantag när Fastighetsägarna gjorde en Bagdad Bob. Och nu är det dags för ännu ett.

Dagens industri hade igår en ledare där rubriken var ”Besked om fria hyror viktigast för byggandet” (Dagens industris ledare finns av någon teknikfientlig anledning inte tillgänglig på nätet). Med fria hyror menar de marknadshyror. Ledaren dundrar på om att hyresregleringen är det största hindret för byggandet av hyresrätter. Och om marknadshyror infördes skulle bostadsbyggandet ta fart.

Att hyressättningen uppdaterades 2006, med det som kallas presumtionshyror (namnet!), nämner man inte. Kanske tyckte man inte att det var viktigt att berätta för sina läsare. Det brukar ju räcka med att namedroppa ”hyresreglering” och ”Trabantkö” för att leda marknadshyrestesen i bevis. Presumtionshyror innebär att fastighetsägaren har möjlighet att ta ut högre hyror, under de tio första åren, än vad det bruksvärdet (namnet!) i normala fall hade tillåtit. Som exempel kan man ta Hammarby sjöstad (vad annars?) där hyresnivån för nybyggnation i princip ligger på marknadshyresnivåer. Detta tillägg till bruksvärdet har tillkommit för att säkra att fastighetsägaren får betalt för nyproduktion och god avkastning på kapital.

Om man vill stimulera byggandet finns det med andra ord betydligt bättre politiska åtgärdar att ta till än hyran. Bostadsbyggandet bromsas mer av betydligt mer av produktionskostnader och markbrist än av hyressättningen. Mitt tips till marknadshyresförespråkare, som Dagens industris ledarredaktion, blir alltså att om ni ska motivera marknadshyror så släpp byggandet. Sambandet är svagt och jag förutsätter att ni har bättre argument en så.

En annan sak som måste vägas in i hyresfrågan är konsumentskyddet. Bruksvärdet finns framför allt för att säkra hyresgästens besittningsskydd. Frågan måste då ställas om det är värt att införa marknadshyror, och kraftigt urholka besittningsskyddet, för att vinna en liten del nybyggnation.

Så, skönt, då var det ute ur systemet. Nu kan vi återgå till att diskutera lakritspuck.

måndag, februari 9

Roligt om Vinslöv


Igår kväll stod jag som alla söndagar och stekte biff. Det skulle bjudas på middag. Stina och Jens kom söndagsfina med Mariannekarameller och Aftonbladet. Anledningen till Aftonbladet var att det stod en liten blänkare i kulturdelen om mitt och Jens Vinslövsreportage från senaste numret av FLM. Ja, inget märkvärdigt bara en liten blänkare, som sagt. Signerad, visserligen, av någon som heter Pia, men inte mer än att den inte finns på nätet. Hon, Pia, tyckte att Vinslövtexten var rolig. Det var naturligtvis kul att höra. Men roligt? Jag har nog aldrig skrivit något så allvarligt som Vinslöv och så uppfattas det som roligt. Hur Mariannekaramellerna smakade? Mint.

lördag, februari 7

Skvaller i Sjöstan

Min rss ha fått tillökning. Den här sidan: Skvaller och nyheter i Hammarby sjöstad. Där får man till exempel veta att om man går till till det nyöppnade Thaistället och viskar "skvaller i Sjöstan" får man en wok på köpet. Man får även veta att på söndag, ja, då kommer fiskbilen. Och det här postupproret måste man naturligtvis stödja.

Karin kollar Sjöstaden


Karin kollar bryggorna vid Sickla udde

Karin kollar Ekbacken

Karin kollar Hammarbybacken

Karin kollar den lilla världen i Sickla

Karin kollar ny färg i sovrummet

fredag, februari 6

Den lilla världen


Igår förberedde jag mig på att gå in i den lilla världen genom att storhandla på Willys i Sickla. Och just nu målar tre polacker lägenheten vit samtidigt som eurodisco strömmar ur den lilla köksradion. Om ni inte redan fattat det redan kommer det här att bli en mer eller mindre renodlad sjöstadsblogg från den lilla världen från och med nu.

torsdag, februari 5

Kirurgisk marknadsföring i bloggformatNär jag läste marknadsföring vid Örebro universitet för tio år sedan hade jag en lärare som berättade att kirurgisk marknadsföring, det var framtiden det. Den har säkert varit här ett tag, framtiden, men igår damp den ner i min inkorg. Eftersom jag varit på balett en gång fick jag igår följande mejl:

Hej André,

jag skriver för PR-byrån Jung. Jag tror, efter att ha läst din blogg, att det här är något som skulle kunna vara intressant för dig. Nu på onsdag, 11 februari, öppnar utställningen ”Maria Callas & Swarovski: Jewels on Stage” på Kungliga Operan. Utställningen visas i Guldfoajén och firar artisten och myten Maria Callas och hennes liv i operans rampljus. Här har du chansen att få en unik inblick i en divas spännande scenkarriär.

onsdag, februari 4

Gudrun Schymans förlossningsfilm är stulen


Igår var jag på föräldragrupp. Vi fick lära oss detaljkunskaper om slemproppen och vad mannens uppgift är under förlossningen. Men vi fick även se film (VHS, såklart). Jag hade hoppats på Gudrun Schymans kultförklarade förlossninsgfilm, men den var stulen så fick vi se en modern version med närvarande män som masserade kvinnan under värkarna till finstämd gitarrpop. Inget fel med det, men jag hade verkligen sett fram emot att se lite landstingsmiljö från det socialistiska 70-talet. Och Gudrun ska ju var en jävel på profylax.

Imorse blev jag kompenserad. När jag klippte mig på salong Wig satt Gudrun i frisörstolen intill. Hon pratade febrigt om finanskrisen. Jag tänkte men vågade inte fråga om profylaxtips.

måndag, februari 2

Vi flyttade för sopornas skullVi hann inte ens öppna dörren till Sjöstaden innan ett TV-team från den kanadensiska kanalen Alternative channel hade gjort ett inslag om vår närvaro. Programledaren haffade oss på en salladsresturang vid Sickla kaj. Jo, förstår ni, sa hon, jag håller på att göra ett inslag om Hammarby Sjöstad ur ett hållbarhetsperspektiv. Ni är nyinflyttade, inte sant? Så lämpligt. Då undrar jag om jag skulle kunna få intervjua er, sa programledaren och log ett marinbiologleende.

Det fick hon naturligtvis och Karin fick representera firma Johansson-Olsson. Så medan jag åt en italiensk sallad satt Karin framför kameran och berättade om att vi flyttat till Sjöstaden för att sopsorteringen hade ett så fint renommé där och att vi var så evinnerligt trötta på råttorna i innerstan.

Inslaget går att se här om cirka två veckor.

Installerad i Sjöstaden


Fredrik, Joacim och Jens skeppar in Sjuan-stolar i Sjöstaden.